Portal Mestne občine Kranj, 25. 3. 2011

Podjetje Četrta pot bo Mestni občini Kranj pomagalo z donacijo pri delu računalniške programske opreme za prostore nove Osrednje knjižnice Kranj v nekdanjem Globusu.

Maja 2010 je računalniško podjetje Četrta pot iz Kranja ob 20-letnici podjetja Mestni občini Kranj izročilo vrednostni bon za 10.000 evrov, ki ga kranjska občina uveljavlja za potrebe opremljanja novih prostorov knjižnice, saj je potrebno izdelati tudi računalniški sistem registracije uporabnikov, raznih storitev in zaposlenih.

Po dogovoru bo Četrta pot izdelala programsko opremo po naročilu v vrednosti 10.000 evrov. Programska oprema bo nameščena na notranjem računalniškem sistemu (mreži) v novih prostorih knjižnice. Uporabljala se bo za identifikacijo/avtentikacijo uporabnikov (članov in zaposlenih) za delo z računalniki (internet, uporaba programov, tiskanje, skeniranje ...).

Načrtovano je, da bodo bralci v novi knjižnici novo člansko izkaznico (radiofrekvenčna - RF kartica) lahko uporabljali za različne namene: identifikacija na knjigomatih za izposojo, kontrola dostopa v posamezne prostore (denimo ponoči v vetrolov, kjer bodo lahko vrnili gradivo) in uporaba računalnikov. Za uporabo računalnikov se bodo morali z novo kartico identificirati. Položili jo bodo na določeno mesto, sistem bo brezkontaktno preveril kartico in dovolil (ali zavrnil) uporabo računalnika. Različne skupine uporabnikov bodo imele različne privilegije (zaposleni, odrasli, mladi, otroci ...). Tovrstna "kontrola dostopa na računalnik" bo nameščena na približno 100 računalnikov.

Ker bo članska kartica imela več funkcij, bo potrebno programsko uskladiti in integrirati različne sisteme in baze podatkov o uporabnikih (poenostavljeno: npr. baza knjižničnega računalniškega sistema COBISS, knjigomati, vrata v stavbo knjižnice, uporaba računalnikov, kasneje verjetno tudi fotokopiranje, dostop in rezervacija študijskih kabin, registracija delovnega časa ipd.). To integracijo bo tudi izvedla Četrta pot.

Gre torej za programsko opremo, ki bo omogočila uporabo računalnikov po predhodni identifikaciji z večfunkcijsko člansko izkaznico. Omogočila bo povezovanje različnih sistemov, podatkovnih baz ipd., ki jih uporabljajo v knjižnici. Najpomembnejša je baza COBISS, ki vsebuje tudi vse podatke o članih knjižnice.

Želim ponudbo ali predstavitev

Stopite v stik z nami in odkrijte, kako naše rešitve učinkovito digitalizirajo poslovne procese, povezane z zaposlenimi in delovnimi mesti.

Dodatne informacije

Prodajni svetovalci smo vam na voljo vsak delovni dan na: