Kranj, 29. januar 2015  - Mestna knjižnica Kranj

Četrta pot je ob svoji 25-letnici delovanja organizirala poslovno-gospodarski forum s sloganom »Uspešne zgodbe se povezujejo!« Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z Mestno občino Kranj in Društvom poslovnih žensk FAM.

V Četrti poti smo mnenja, da lahko le s sodelovanjem in kritičnim pogledom na trenutne razmere premaknemo okove delovanja države ter vplivamo na potrebne spremembe za uspešne poslovne rezultate podjetij. Družabnemu dogodku ob 25-letnici našega podjetja smo dodali konstruktivno razpravo in osvetlitev aktualne tematike na področju delovnopravne zakonodaje v luči potrebnih zakonodajnih sprememb. Sodelujoči na poslovno-gospodarskem forumu v Kranju so opozorili na prevelike obremenitve dela in prenormiranost, zavzeli s(m)o se za strukturno spremembo obremenitev, za ohlapnejše predpise, za več odgovornosti in podjetništva. Dogodka se je udeležilo 150 direktorjev in managerjev slovenskih podjetij.

Poleg gospodarstvenikov, pa so se povezale tudi okoliške vrhunske gostilne in prvič v zgodovini skupaj predstavile pravo kulinarično zgodbo Gorenjske. V družabnem delu dogodka so tako skupaj kuhali glavni kuharji gostiln Krištof, Ančka, Pr'Bizjak in Arvaj.

Na uvodnem sprejemu v Layerjevi hiši in v stolpu Škrlovec v starem Kranju (kar ni slučaj, saj občina Kranj velike napore vlaga v oživitev starega mestnega jedra) je župan Boštjan Trilar poudaril, da je Mestna občina Kranj že naredila prve korake k odpiranju gospodarstvu, saj kot prva v Sloveniji uvaja pisarne za podjetja, evropska sredstva in zadovoljstvo občanov. Pri tem se zgleduje po uspešnih praksah v podjetjih, še zlasti storitvenih. Prav tako se pri gospodarstvu zgleduje pri pripravi projekcije proračunov za naslednje osemletno obdobje ter hkrati pripravlja razvojno vizijo za naslednjih 15 let. »Verjamem, da velik del vašega uspeha lahko pripišemo viziji. Vizija je tista, ki je v preteklosti premikala gore, vizija je tista, ki nam je nudila napredek. Tudi Mestna občina Kranj ima zelo močno vizijo, da bo Kranj ponovno postal gospodarsko, športno in kulturno središče Gorenjske. In današnje srečanje je eden prvih korakov,« je Trilar kasneje dodal na nadaljevanju srečanja v Mestni knjižnici Kranj. Izrazil je željo, da se občina in podjetja v prihodnje čim bolj povezujejo: »Kdorkoli bo želel v Kranju investirati, graditi, zaposlovati, širiti proizvodnjo, narediti izpostavo, ima vrata občinske uprave in moje pisarne odprta 24 ur na dan in še rdečo preprogo mu bommo pogrnili,« je povabil Trilar.

Po prijetnem sprejemu in spoznavanju v Layerjevi hiši smo se sprehodili skozi staro mestno jedro do Mestne knjižnice Kranj, lokacije osrednjega dogodka. Generalni direktor in ustanovitelj podjetja Četrta pot, Boris Šolar, je na dogodku v Knjižnici orisal 25 let razvoja kadrovskih informacijskih in identifikacijskih sistemov, ki so srce Četrte poti. Med izzivi in referenčnimi projekti je Tomaž Frelih, direktor razvoja strojne opreme, predstavil projekt informatizacije Mestne knjižnice Kranj, ki je tudi s pomočjo naše informacijske opreme najmodernejša knjižnica v Sloveniji.

Sodelujoči na okrogli mizi – Peter Pogačar z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Boris Šolar, Tanja Skaza, direktorica Plastike Skaza, Matjaž Čadež, predsednik uprave Halcoma, Samo Roš, član uprave Leka in Peter Frankl, direktor in glavni urednik časnika Finance – so v pogovoru zagrizli v delovno-pravno zakonodajo v Sloveniji. Na okrogli mizi z naslovom Delovno-pravna zakonodaja: kako razbiti okove? so se zavzeli za strukturno spremembo obremenitev, za ohlapnejše predpise ter za več odgovornosti in podjetništva. Sodelujoči so opozorili na prevelike obremenitve dela in na prenormiranost.

Poudarki so bili predvsem slednji: dohodninsko lestvico je potrebno tako spremeniti, da bo omogočala nagrajevanje sposobnih in prodornih strokovnjakov. Delovno-pravna zakonodaja naj bo bolj prožna pri odpuščanju, ko pride do nepremostljivih neskladij med delodajalcem in zaposlenim. Ključni izziv države je drugačna ureditev stroškov dela pri nagrajevanju uspešnih delavcev. Breme visokega obdavčenja dela je možno porazdeliti, da se ga nekaj prenese na obdavčevanje premoženja in dobičkov. Država potrebuje jasno vizijo razvoja in strategijo za njegovo uresničevanje, da bo lahko stopila na pot rasti.
Matjaž Čadež je še dodal, da je Mestna občina Kranj z županom Boštjanom Trilerjem tipičen primer začetka, kako naj bi država postala boljša.

Moderatorka pogovora Jana Petkovšek Štakul, urednica Dnevnikove priloge Gazela, je pogovor strnila v sporočilo: več podjetnosti, več odgovornosti je treba prenesti tudi na lokalno raven, da bo Slovenija postala Gazela 2020.

Celotni dogodek je povezoval naš sodelavec in medijska osebnost Sebastijan Kepic – Bastjan.

Izjave udeležencev okrogle mize:

Boris Šolar, Četrta pot

Peter Pogačar, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Samo Roš, Lek

Boštjan Trilar, Mestna občina Kranj

Matjaž Čadež, Halcom

Dogodek v medijih:

Želim ponudbo ali predstavitev

Stopite v stik z nami in odkrijte, kako naše rešitve učinkovito digitalizirajo poslovne procese, povezane z zaposlenimi in delovnimi mesti.

Dodatne informacije

Prodajni svetovalci smo vam na voljo vsak delovni dan na: