Dnevnik, 18. februar 2017

Med srednje velikimi podjetji, ki so se uvrstila v finale izbora Zlata nit 2016, je že četrto leto zapored tudi podjetje Četrta pot.

Boris Šolar, direktor podjetja Četrta pot
Boris Šolar, direktor podjetja Četrta pot

»Če se dogaja 'četrta industrijska revolucija', je Četrta pot zagotovo pravi odgovor na to,« je prepričan direktor podjetja Boris Šolar, in dodaja, da spremembe na trgu vidijo predvsem v tem, da podjetjem ni dovolj le digitalizacija poslovnih procesov, saj se je ta začela že pred več kot dvajset leti. »Danes je za podjetja po naših izkušnjah ključno, da so procesi ne le digitalizirani, temveč tudi povezani med sabo. Zato je cela vrsta računalniških programov v podjetju lahko bolj ovira kot v pomoč, če le-ti niso med sabo povezani. Naš paradni konj, informacijski sistem Kadris 4, rešuje prav to: gre za več informacijskih sistemov, namenjenih upravljanju vseh kadrovskih procesov, povezanih v celoto in, kar je ključno, integriranih med sabo. Tako lahko npr. podjetje z enim samim informacijskim sistemom pokrije kadrovsko evidenco, procese izobraževanja in napredovanja svojih zaposlenih, upravljanje delovnega časa, potne naloge in obračun plač. Po naših dosedanjih izkušnjah je to pravi odgovor na t.i. četrto industrijsko revolucijo, namreč podjetjem dati hitro, učinkovito in pregledno orodje, ki povezuje različne procese, omogoča hitre analize in s tem povezane poslovne odločitve. Zahteve naših uporabnikov gredo vedno bolj v smeri celotne podpore delovanja sistema s strani Četrte poti, sami uporabniki pa zagotovijo vsebino in delo s sistemom,« pojasnjuje Šolar.

V podjetju Četrta pot se sicer ne strinjajo z ugotovitvami Zlati niti, da slovenski zaposleni, starejši od 41 let, pričnejo zimsko spanje. »Nekateri ljudje se v svojem osebnostnem razvoju ustavijo že v zgodnjih letih, nekateri pa so aktivni še v poznih letih, zato je postavljanje neke starostne meje za ustavitev razvoja zelo subjektivna ocena. Res pa je, da so mladi ljudje hitrejši, za nekatere stvari bolj zagnani, zato jim je dobro dati priložnost tam, kjer je treba iti 'skozi zid',« meni Boris Šolar, prepričan tudi, da imajo starejši ljudje več vztrajnosti in izkušenj in mladim lahko pomagajo, ko se jim zatakne. Torej je pravi odgovor sodelovanje med mladim zagonom in starejšo vztrajnostjo, dodaja.

Za podjetje Četrta pot, ki je med finalisti Zlate niti že četrtič, je bilo poslovno uspešno tudi minulo leto. Zelo veliko energije so vložili v posodabljanje naših sistemov pri dolgoletnih naročnikih, saj je vzdrževanje starih verzij programske opreme za obe strani naporno in potratno. Ta trend bodo nadaljevali tudi letos, hkrati pa pripravljajo nove rešitve na področju upravljanja s kadri, ki bodo zagotovo dobrodošle pri naših naročnikih. »Z nekaterimi novimi projekti, ki smo jih začrtali v letu 2016, dokazujemo, da smo vodilni ponudnik na širšem kadrovskem področju v Sloveniji. Hkrati pa na tuje trge širimo rešitve za javni potniški promet,« je o trendih podjetja povedal njegov direktor, ki zato tudi letos pričakuje povečanje števila zaposlenih na vseh področjih, od prodaje do razvoja. »Potrebujemo predvsem profil ljudi, ki znajo razmišljati procesno in niso osredotočeni le na ozko sliko trenutnega problema. Ključni kadri, ki jih mi vidimo v prihodnosti, so ljudje z znanjem programiranja, vendar niso le programerji, temveč predvsem reševalci problemov. To pomeni, da znajo videti proces in rešitev napisati tako, da proces ne le digitaliziramo, temveč ga poenostavljamo in povežemo z drugimi rešitvami. Drug profil pa so svetovalci pri uvedbi takih kompleksnih rešitev – to so ljudje, ki nimajo nujno znanja s področja programiranja, znajo pa se vživeti v vsakodnevne delovne procese naročnika in jih s svojimi nasveti optimizirati,« o sodelavcih, ki si jih želi, pravi Šolar.

In takšne kadre je treba vzgajati že od srednje šole dalje, še bolj pa v svoje procese vključujejo študente, ki nabirajo prve delovne izkušnje in v praksi spoznavajo tisto, kar v šoli slišijo samo v teoriji. »Med šolanjem dobijo priložnost v obliki strokovne prakse, vmes pa se velikokrat izkaže, kdo je iz pravega testa. Tako smo zaposlili že polovico od naših čez 80 zaposlenih, ki so danes samostojni vrhunski strokovnjaki,« je na svoje sodelavce ponosen Boris Šolar.

Takšni zaposleni namreč prinašajo tudi odlične poslovne rezultate. Četrta pot je lani ustvarila dobrih 5 milijonov evrov prometa, letos zaradi rasti povpraševanja po kompleksnih informacijskih sistemih, kakršne ponujajo oni, pričakujejo vsaj 20-odstotno rast. »Ker ves čas svojega obstoja, torej že 27 let, osvajamo nove tehnologije ter razvijamo nove produkte in procese, so spremembe za nas normalno stanje. Zanašamo se na izkušnje, intuicijo in zdravo kmečko pamet. Vse ostalo je lahko balast, privid in izguba časa. Morda se zaradi tega nekatere stvari na videz res odvijajo bolj počasi, a nam uspeva že 27 let,« v prihodnost Četrti poti ne dvomi njen prvi mož Boris Šolar.

Avtor: Sabina Lokar

Želim ponudbo ali predstavitev

Stopite v stik z nami in odkrijte, kako naše rešitve učinkovito digitalizirajo poslovne procese, povezane z zaposlenimi in delovnimi mesti.

Dodatne informacije

Prodajni svetovalci smo vam na voljo vsak delovni dan na: