V podjetju ČETRTA POT, d.o.o., kjer se že več kot 10 let ukvarjamo s plačilnimi sistemi v javnem potniškem prometu, pospešeno nadgrajujemo sistem e-karta z novimi tehnologijami.

Potrditev s trga - odlične reference

Sistem e-karta je na slovenskem trgu dobro sprejet, saj smo v desetih letih, odkar ga uvajamo, z njim opremili že 20 avtobusnih podjetij v Sloveniji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, lani pa smo posodobili tudi plačevanje vozovnic na Slovenskih železnicah.

Ideja, ki postaja realnost - enotna vozovnica za vso Slovenijo

e-karta - enotna vozovnica za vso Slovenijo

Večina slovenskih prevoznikov v javnem potniškem prometu uporablja naše elektronske plačilne sisteme, ki so v izhodišču že pripravljeni na uvedbo tako imenovane enotne vozovnice, s katero bo potnik lahko uporabljal vsa sredstva javnega prevoza. Uvedbo take vozovnice predvideva ministrstvo za promet.

Trenutno v podjetju Četrta pot uvajamo informacijsko infrastrukturo za skupno vozovnico med dvema avtobusnima prevoznikoma, ki bo primerna podlaga za enotno vozovnico.

Prednost sistema - spletna tehnologija

Da bi prevoznikom omogočili enostavno uporabo in vzdrževanje, smo aplikacijo za elektronsko poslovanje BUS4i prilagodili spletni tehnologiji oziroma delovanju prek običajnih spletnih brkljalnikov. Aplikacija pokriva celotno poslovanje prevoznika od voznih redov, razporedov, plačilnega sistema, servisnega poslovanja, nadzora vozil do obračunov in analiz. Omogočeno je tudi podaljševanje vozovnic prek interneta in online rezervacije neposredno z mobilnih prodajnih mest.

Praktično mobilno plačevanje - NFC

Poleg brezkontaktnih pametnih kartic s čipom po standardu ISO-14443 se v svetu vse bolj uveljavlja NFC (Near Field Communication), standard, temelječ na isti tehnologiji. Vodilni svetovni proizvajalci ga že vgrajujejo v svoje mobilne telefone, ki s tem postajajo praktičen plačilni medij, v Četrti poti pa smo že razvili aplikacije za NFC, ki omogočajo uporabo teh telefonov na vseh sedanjih plačilnih sistemih.

Kam gre razvoj?

Razvoj sistema e-karta kljub dobremu delovanju v praksi ni končan, saj ga redno dopolnjujemo z najnovejšimi tehnološkimi dosežki: prenos podatkov prek GPRS/UMTS/HSDPA, sledenje vozil z GPS, zajem podatkov vozila prek CAN FMS, najnovejše varnostne tehnologije brezkontaktnih kartic s čipom (AES), mobilno plačevanje NFC, bančni standardi EMV, inteligentni števci potnikov, kartomati in infomati ...

Z novimi tehnologijami omogočamo prevoznikom še boljši nadzor nad prometom in viri, potnikom pa olajšano plačevanje voznine in več informacij.

Kdo stoji za tem?

Plačilne sisteme za javni potniški promet razvijajo naši strokovnjaki v podjetju Četrta pot, ki redno sledijo razvoju na področju elektronskega poslovanja in kartične tehnologije, pri tem pa aktivno sodelujejo z vodilnimi svetovnimi ponudniki informacijske tehnologije, kot so NXP, Oracle in Casio.
 

(prispevek objavljen v Financah, priloga Promet, 16. 10. 2008)

Želim ponudbo ali predstavitev

Stopite v stik z nami in odkrijte, kako naše rešitve učinkovito digitalizirajo poslovne procese, povezane z zaposlenimi in delovnimi mesti.

Dodatne informacije

Prodajni svetovalci smo vam na voljo vsak delovni dan na: