Finance (IKT Informator), 8. december 2011

Četrta pot je neposredno vključena v razvoj tehnologije NFC, pri čemer sodeluje s podjetjem NXP Semiconductors

Tehnologija Near Field Communication (NFC) ni povsem nova rešitev, saj se o njej govori že skoraj deset let. Kot prvi sta jo leta 2001 predstavili podjetji Philips Semiconductors (danes NXP) in Sony, kmalu pa se jima je pridružila še Nokia. Danes so njeni aktivni podporniki praktično vsa velika podjetja s področij mobilne telefonije, bančništva in informacijskih tehnologij. Med njimi je izredno dejavno tudi podjetje Četrta pot iz Kranja.

Pri tehnologiji NFC gre za vgradnjo tehnologije brezkontaktnih pametnih kartic v mobilne telefone, pri čemer ti lahko delujejo na tri različne načine. Lahko posnemajo klasične brezkontaktne kartice, berejo ali pišejo na kartice ali pa po istem kanalu zagotavljajo dvosmerni podatkovni prenos. Tehnologija NFC ima namreč številne prednosti pred drugimi brezžičnimi tehnologijami (GSM, UMTS, Wi-Fi, Bluetooth), ki jih sicer že najdemo v mobilnikih. Zaradi njenih specifičnih lastnosti povezava deluje zgolj na razdalji do 10 centimetrov, kar je dovolj, da ponudnik meni, da se je uporabnik zavestno odločil za neko dejanje in torej ne gre za zlorabo. Pri tem odpade vpisovanje gesel ali uparjanje naprav, saj je ključno dejanje »dotik«. Ker gre za finančne transakcije, čeprav pretežno le za mikroplačila, je vsaka povezava varna in podvržena standardom, ki veljajo za bančne transakcije. Tudi sama infrastruktura je v 21. stoletju že pripravljena in standardizirana za upravljanje brezkontaktnih kartic, kar pohitri implementacijo rešitev NFC.

Bistvena prednost je enostavnost

»Mobilni telefon je danes najbolj zvest in nepogrešljiv spremljevalec človeka, bolj kot denarnica ter vse kreditne in druge kartice. Pri tem se ponudnikom rešitev in uporabnikom odpirajo povsem nove možnosti, denimo takojšen prikaz podatkov s kartice, povezava z mobilnim računom operaterja, interaktivna povezava z drugo napravo in podobno,« razlaga Tomaž Frelih, strokovnjak za področje NFC v podjetju Četrta pot.

Bistvena prednost tehnologije NFC v telefonu je torej, da uporabnik z dotikom čitalnika, POS-terminala, drugega telefona, kartice ali druge naprave na zelo enostaven način opravi želeno dejanje, kot je plačilo, vzpostavitev povezave z drugo napravo, prenos podatkov, prenos vizitke ali internetnega naslova. Seveda opravilo hkrati lahko spremlja na zaslonu naprave. Telefon lahko tako postane celo osebni uporabniški vmesnik za dostop do druge naprave brez zaslona in tipkovnice – denimo hladilnika, radijskega sprejemnika in drugih naprav.

Gradnjo ovirajo mobilni operaterji in bančniki

Ključni dejavnik vseh novih mobilnih tehnologij je predvsem čas, ki je potreben, da se vzpostavi tako imenovani ekosistem, torej da se uskladijo standardi med različnimi ponudniki tehnologije in da trg sprejme novo izkušnjo. »Na tem področju danes prihaja do zapletov, saj še vedno traja tihi spopad med mobilnimi operaterji in bančniki, prav tako pa tudi med dobavitelji ključnih komponent,« pravi sogovornik in dodaja, da je po letih stagnacije letos končno prišla prava spodbuda, prav nenavadno, od Googla, ki je NFC začel dejavno oglaševati v mobilnikih z operacijskim sistemom Android. Tako je naredil odločne korake k uporabnosti tehnologije NFC, saj je ta doživela velik vzpon tudi pri drugih proizvajalcih. Trenutno spremljamo pravo tekmo, kdo bo hitrejši in boljši pri ponudbi storitev in vsebin za uporabnike.

Že prihodnje leto lahko pričakujemo, da bo večina novih modelov mobilnikov imela vgrajeno tehnologijo NFC, pri čemer bodo prevladovali dražji telefoni, sčasoma pa bodo na vrsto prišli tudi cenejši modeli. NXP Semiconductors trenutno proizvajalcem pomaga z vgradnjo v približno sto modelov novih telefonov, ki bodo prišli na trg prihodnje leto, sama tehnologija pa je podprta že v operacijskih sistemih Android, Symbian in Blackberry. Trg z nestrpnostjo pričakuje tudi iPhone 5, podpora za Windows Phone 7.5 pa naj bi bila prav tako nared v kratkem.

Domači razvijalci v samem svetovnem vrhu

V podjetju Četrta pot tehnologiji NFC sledijo že od njenih začetkov, saj so neposredno vključeni v njen razvoj, pri čemer sodelujejo s podjetjem NXP Semiconductors. Letos so se kot razstavljavci udeležili glavne svetovne konference in razstave za kartični svet Cartes v Parizu. Obiskovalcem sejma so v živo predstavili uporabo tehnologije NFC na različnih napravah, kot so kavni avtomat, polnilna postaja za električne avtomobile, uporabo na področju pristopne kontrole, integracijo s števcem električne energije, dostop do računalnika in podobno. Poleg prikaza novih možnosti uporabe tehnologije se je Četrta pot predstavljala tudi kot dobavitelj  ključnih komponent za uporabo tehnologije NFC v najrazličnejših aplikacijah.

Želim ponudbo ali predstavitev

Stopite v stik z nami in odkrijte, kako naše rešitve učinkovito digitalizirajo poslovne procese, povezane z zaposlenimi in delovnimi mesti.

Dodatne informacije

Prodajni svetovalci smo vam na voljo vsak delovni dan na: