Delo, 12. 2. 2015

Izvajalec projekta integracije izbran, uradno bo znan po pritožbenem postopku.

Po neuradnih, a zanesljivih podatkih naj bi posel za integracijo prevozov dobil dražji ponudnik, Agencija za promet. Foto: Aleš Černivec/DeloPo neuradnih, a zanesljivih podatkih naj bi posel za integracijo prevozov dobil dražji ponudnik, Agencija za promet. Foto: Aleš Černivec/Delo

V Četrti poti, tehnološkem podjetju s trenutno 80 zaposlenimi strokovnjaki, razvijajo brezkontaktne tehnologije že četrt stoletja in so na tem področju med pionirji na svetovni ravni.

Ljubljana - Šele štiri mesece po odpiranju ponudb za izvedbo projekta integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) so na infrastrukturnem ministrstvu sredi lanskega decembra sprejeli odločitev. Odtlej poteka pričakovan pritožbeni postopek, ki pa še ni pristal na državni revizijski komisiji.

Za javno naročilo se potegujeta dve združbi. Agencija za promet in Četrta pot bi projekt izvedla in sistem vzdrževala za 6,97 milijona evrov (brez dedeveja). SŽ Potniški promet, LPP, Marprom, SŽ in Prometni inštitut Ljubljana pa za 4,76 milijona evrov. Ministrstvo za infrastrukturo je obema ponudnikoma svojo odločitev posredovalo 12. januarja, informacijo o izvajanju projekta (in o izbranem izvajalcu) pa bodo sporočili "takoj, ko bo odločitev pravnomočna." Tudi obe prijavljeni združbi informacij o izboru ne dajeta, neuradno pa se je precej zanesljivo izvedelo, da naj bi posel dobil dražji ponudnik, Agencija za promet.

Razlika v ponudbeni ceni je precejšnja, odločitev pa morda niti ni presenetljiva. Ob avgustovskem odpiranju ponudb se je zdelo - in uradno napovedovalo - da bo odločitev hitra. Ob odpiranju vloženi revizijski zahtevki so bili zavrnjeni, kar je ponovno kazalo, da bi znal biti izbor hiter. Ob rednem preverjanju, kako stojijo stvari, pa se je začelo kazati, da odločitev v resnici ni lahka niti ne bo hitra. Neuradno je bilo moč izvedeti, da morajo na ministrstvu svojo odločitev zelo trdno podkrepiti, da bo prestala preverjanje na državni revizijski komisiji. Hkrati sta imela prijavljenca dodatne nepotrebne stroške: zaradi dolžine postopka sta morala podaljševati bančne garancije, česar pa banke ne počnejo več na lepe oči.

Že vse od odpiranja ponudb - do katerega je prišlo zaradi tehničnih podrobnosti v razpisni dokumentaciji šele po večkratnih prestavljanjih, revizijah, zaustavitvi in objavi novega razpisa - poročamo, da SŽ ponujajo praktično delujoč sistem, pri razvijanju katerega je sodelovala tudi Četrta pot. Direktor slednje Boris Šolar pa ves čas postopka poudarja, da kot gospodarska družba niso mogli pod ceno in da je ponujena praktično na pozitivni ničli.

Četrta pot razvija in uvaja lastno razvite sisteme elektronskih vozovnic v javnem potniškem prometu od leta 1998, ko je v Alpetourju uvedla prvi sistem elektronskih vozovnic v Sloveniji. Poleg tega uporabljajo njihov sistem elektronskih vozovnic Avrigo, Izletnik Celje, Koratur, Kam-bus, Integral Zagorje, Brebus, Avtobusni promet Murska Sobota, še več kot 20 manjših prevoznikov v JPP v Sloveniji, na Hrvaškem Samoborček Samobor in v BiH JKP Zenicatrans Zenica.

Od leta 2006 do poletja 2013 je njihov sistem uporabljal tudi LPP primestni promet, potem pa je izvajalec sistema Urbana (Ultra/Margento/Imovation) končno uspel integrirati tudi primestni promet, pojasnjujejo v kranjski Četrti poti, ki je bila tudi pri Urbani sicer cenejši ponudnik.

Kot rečeno sodeluje Četrta pot tudi s SŽ - in sicer od leta 2007, ko je posel dobil konzorcij štirih podjetij, ki bo sistem aktivno vzdrževal do leta 2016. Četrta pot je tudi članica konzorcija treh podjetij, ki uvajajo sistem elektronskih vozovnic za Hrvaške železnice.

Četrta pot je v nekaj primerih uvedla skupno karto med več prevozniki: gorenjska kartica ni več aktualna zaradi konsolidacije Alpetourja in tržiškega Integrala. Od leta 2008 deluje v elektronski obliki enostavna pavšalna poravnava prihodka med SŽ in Kambusom. Na liniji Ljubljana-Kočevje pa je med Avrigom/Integralom Stojna in Arrivo v uporabi kompleksna in poštena poravnava prihodka po dejanskih vožnjah potnikov.

Iz dejstva, da na SŽ uporabljajo sistem, ki ga je razvil nekdo drug, je moč sklepati, da je to glavni razlog za izbor Agencije za promet, ki je sodelovala tudi že v pripravah na uvedbo IJPP.

Na infrastrukturnem ministrstvu predvidevajo, da bodo postopki končani do konca februarja, kar bi omogočilo, da bi bil finančno zahtevnejši del projekta končan do konca letošnjega leta, prihodnjo pomlad bi izvajali pilotne projekte, od junija 2016 pa bi bila enotna vozovnica v uporabi na celotnem območju države. Če bo izbrani izvajalec pogodbo podpisal v začetku prihodnjega meseca, bo moč izkoristiti večino zagotovljenih evropskih sredstev, projekt pa mora biti uspešno zaključen do konca leta 2016. Žal je sredi februarja težko verjeti, da bo pogodba podpisana v treh tednih, saj ministrstvo zelo verjetnega revizijskega zahtevka očitno še ni predalo državni revizijski komisiji.

avtor: Aleš Stergar, gospodarstvo

Želim ponudbo ali predstavitev

Stopite v stik z nami in odkrijte, kako naše rešitve učinkovito digitalizirajo poslovne procese, povezane z zaposlenimi in delovnimi mesti.

Dodatne informacije

Prodajni svetovalci smo vam na voljo vsak delovni dan na: