Gorenjski Glas, 17. 2. 2015

Kranjsko podjetje Četrta pot stoji za marsikatero pametno kartico, ki jo uporabljate v vsakdanjem življenju, bodisi na delovnem mestu ali v knjižnici bodisi v javnem potniškem prometu ali na avtocesti.

V Četrti poti poleg programske opreme sami izdelajo tudi vso strojno opremo za svoje informacijske sisteme za plačilni promet in informacijske podpore kadrovskih procesov, poudarja generalni direktor Boris Šolar. / Foto: Gorazd Kavčič
V Četrti poti poleg programske opreme sami izdelajo tudi vso strojno opremo za svoje informacijske sisteme za plačilni promet in informacijske podpore kadrovskih procesov, poudarja generalni direktor Boris Šolar. / Foto: Gorazd Kavčič

Kranj – Visokotehnološko podjetje Četrta pot iz Kranja praznuje 25-letnico poslovanja. Podjetje je leta 1990 po zapustitvi Iskre ustanovil sedanji generalni direktor Boris Šolar skupaj s kolegom, s katerim pa sta se leta 1993 razšla. Tedaj je Šolar svojima prvima zaposlenima, tedaj še študentoma, danes pa direktorjema področij Samu Vehovcu in Tomažu Frelihu odstopil del lastniškega deleža v podjetju in pot navzgor se je začela. Četrta pot namreč danes sodi med najuspešnejša informacijska podjetja v Sloveniji, ki se je iz enega prvih ponudnikov kartičnega sistema registracije delovnega časa in pristopne kontrole razvil v enega največjih razvijalcev informacijskih sistemov za plačilni promet in informacijske podpore kadrovskih procesov v Sloveniji, ki ima poleg programske tudi lastno proizvodnjo strojne opreme.

»V začetku 90. let smo začeli s platformo AIR za registracijo delovnega časa in pristopno kontrolo, danes pa z našim produktom KADRIS 4, ki ga razvijamo že od leta 2000, omogočamo celovito vodenje vseh postopkov za zaposlenega od prvega dne zaposlitve do njegovega odhoda iz podjetja. Naš produkt prek brezkontaktne kartice ali mobilnega telefona NFC omogoča od odpiranja vrat, beleženja in planiranja delovnega časa ter uporabe avtomata za kavo do kadrovanja, vodenja potnih stroškov in obračuna plač,« pojasnjuje Šolar. Njihove informacijske rešitve uporabljajo v večini slovenskih bolnišnic, nekatera ministr­stva, banke in mnoge druge velike gospodarske družbe, kot so Sava, Iskratel, Iskraemeco, Mercator, Tuš, pivovarni Union in Laško, Fructal, Henkel … Njihov sistem plačilnega prometa uporablja tudi večina slovenskih avtobusnih prevoznikov in Slovenske železnice.

Kranjsko podjetje ves čas vlaga v razvoj, v katerem dela približno polovica zaposlenih, kar je njegova največja konkurenčna prednost. »Samo za primer: medtem ko se v Sloveniji šele zadnjih nekaj let govori o gostovanju v software oblakih, smo mi ta poslovni model začeli uvajati že pred petnajstimi leti, ko smo na svoje oblake začeli priklapljati prve plačilne sisteme na avtobusih,« dodaja Šolar. Korak pred konkurenco pa so bili še večkrat. Leta 1990 so bili na primer med prvimi na svetu pri uvajanju brezkontaktnih identifikacijskih kartic, leta 1998 so med prvimi na svetu uvedli mobilne računalnike za avtobuse, istega leta to bili tudi pionirji pri uved­bi brezkontaktne pametne kartice kot plačilnega sredstva, pred dvanajstimi leti so prav tako med prvimi na svetu uvedli brezkontaktne pametne identifikacijske kartice za plačevanje cestnin (Darsova kartica za elektronsko plačevanje) …

Vse to jim je omogočilo, da so v zadnjih letih kljub krizi ob približno 80 zapo­slenih ustvarjali med 3,5 in 4 milijoni evrov prihodkov na leto. »Krizo smo razmeroma mirno prebrodili in zagotav­ljali organsko rast. Od leta 2009 naprej je raslo tako število zaposlenih kot tudi naši prihodki, kar smo dosegli s kombinacijo iskanja novih trgov in z razvojem novih produktov. Na tujih trgih opravljamo razvojne projekte za podjetje NXP, ki je največje podjetje na po­dročju kartične tehnologije, tu naši prihodki ves čas naraščajo,« razlaga Šolar. Lansko leto so sicer po prvih ocenah končali z nekoliko nižjimi prihodki (3,4 milijona evrov), a vseeno porabili približno pet odstotkov več za plače, za petino zmanj­šali obveznosti do bank in po­dvojili dobiček, dodaja.

V letošnjem letu načrtujejo precejšen skok prihodkov od prodaje – na kar 5,5 milijona evrov, zato načrtujejo tudi dodatno zaposlovanje. »Veliko rast, tudi več kot dvajsetodstotno, pričakujemo zaradi že sklenjenih pogodb, za katere pričakujemo, da se bodo letos realizirale. Med njimi je tudi projekt plačilnega sistema za Hrvaške železnice. Dogovarjamo se še za druge nove posle na tujih trgih, računamo pa, da bomo določene posle v tujini lahko izpeljali tudi na račun sodelovanja s podjetjem NXP pri razvoju kartične tehnologije,« napoveduje Šolar.

Kot enega zadnjih projek­tov Četrte poti Šolar izpostavi uvedbo članske kartice v Mestni knjižnici Kranj s tehnologijo brezkontaktnih identifikacijskih pametnih kartic. »Čeprav od daleč ne izgleda nič posebnega in za naše podjetje ne pomeni velikega sistema, pa je šlo za tehnološko zelo zahteven projekt, v katerem smo upoštevali vse potrebe uporabnikov in obstoječo tehnologijo. Uporaba članske kartice je izredno poenostavljena, z njo si knjige avtomatizirano izposojaš in vračaš, omogoča pa še marsikaj drugega,« je povedal.
 
Avtor: Simon Šubic

Želim ponudbo ali predstavitev

Stopite v stik z nami in odkrijte, kako naše rešitve učinkovito digitalizirajo poslovne procese, povezane z zaposlenimi in delovnimi mesti.

Dodatne informacije

Prodajni svetovalci smo vam na voljo vsak delovni dan na: